Laat je zelf regelmatig de auto van de zaak staan, en ben je van plan vaker de fiets naar het werk te pakken? Of heb je werknemers die willen profiteren van een fiets van de zaak? Dan hebben wij goed nieuws.
Er is een aantal jaren geleden een nieuwe regeling ingegaan voor het hebben van een fiets van de zaak. Als ondernemer of zzp’er kun je ook voordeel halen uit deze regeling.
Direct naar
Per 1 januari 2020 is er een vaste bijtelling van 7% per jaar ingegaan. Hierdoor is het niet langer nodig om per kilometer bij te houden wat het privé- en zakelijk verbruik is. Een aanzienlijke verbetering waarmee het kabinet fietsgebruik hoopt te stimuleren.
Onder een fiets van de zaak wordt naast een reguliere fiets, ook een elektrische fiets of een speed-pedelec verstaan. Een brommer of scooter vallen niet onder de noemer ‘fiets van de zaak’. Met name voor langere afstanden is een elektrische fiets van de zaak een mooie, milieuvriendelijke uitkomst.
Fiets van de zaak voor werknemers
Zowel ondernemers als werknemers kunnen van een fiets van de zaak profiteren. Zo kan een werkgever een fiets ter beschikking stellen. De eigenaar van de fiets is de werkgever, echter is het geen probleem als je de fiets ook privé gebruikt.
Werknemers hebben zelf geen aanschafkosten. De werkgever betaalt de aanschafkosten van de fiets en in de meeste gevallen ook de kosten voor onderhoud en reparatie.
Het is natuurlijk erg fijn dat een werknemer een fiets van de zaak ook privé mag en kan gebruiken. In ruil voor dit voordeel betaalt de werknemer elk jaar extra loonbelasting over een bijtelling van 7% van de consumentenprijs van de fiets plus eventuele accessoires (inclusief btw). Als werkgever tel je dit bedrag bovenop het salaris waarover de vervolgens werknemer maandelijks belasting betaalt.
De werknemer betaalt deze bijtelling overigens ook wanneer hij of zij ervoor kiest de fiets enkel voor het woon-werkverkeer te gebruiken en niet voor andere privédoeleinden.
Rekenvoorbeeld bijtelling fiets van de zaak
Je werknemer ontvangt een fiets van de zaak waarvan de consumentenprijs inclusief btw €1.500 bedraagt. Jij als werkgever telt 7% van deze prijs bovenop zijn of haar salaris. Dat is in dit geval €105,00.
Over dit (fiscale) salaris inclusief de bijtelling betaalt de werknemer per maand loonbelasting. Op jaarbasis zal de werknemer slechts tientallen euro’s meer belasting betalen dan hij of zij gewend was.
Eigen bijdrage werknemer
Ook is het mogelijk dat jij als werkgever een eigen bijdrage voor de fiets van de werknemer vraagt. In dit geval wordt de eigen bijdrage afgetrokken van de bijtelling. De werknemer ziet dit netjes terug op zijn loonstrook.
Bijtelling voor rekening van de werknemer
Wil je als werkgever ook de bijtelling voor je rekening nemen? Dat kan. Dit kun je regelen door gebruik te maken van vrije ruimte in de werkkostenregeling (WKR). Via de WKR kun je onbelaste vergoedingen aan je werknemer(s) geven.
Je kunt als werkgever er ook voor kiezen om de kosten voor het opladen van de accu te vergoeden vanuit deze werkkostenregeling.
Fiets van de zaak én een reiskostenvergoeding?
Als werkgever kun je zelf bepalen of je naast een fiets van de zaak ook een reiskostenvergoeding wilt aanbieden aan je werknemer(s). Kreeg de werknemer voorheen een kilometervergoeding voor het reizen per auto? Dan kun je overwegen om deze te laten vervallen wanneer de werknemer kiest voor een fiets van de zaak. Of enkel een vergoeding te bieden voor dagen waarop de werknemer wel met de auto reist, zoals bij slecht weer.
Voordelen fiets van de zaak
Het is voor werknemers financieel erg aantrekkelijk om te kiezen voor een fiets van de zaak. Ze hebben zelf geen aanschafkosten en minder reiskosten wanneer zij voorheen gebruik maakten van het openbaar vervoer of de auto. Jij als werkgever krijgt er fittere werknemers voor terug, waarmee je mogelijk ziekteverzuimkosten bespaart. Ook is voor nieuwe werknemers een fiets van de zaak een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde, waarmee je een stapje voor hebt op de concurrent.
Fiets van de zaak voor zelfstandige ondernemers
Ondernemers met een BV, maatschap, VOF of eenmanszaak kunnen voor zichzelf en hun werknemers een fiets van de zaak aanschaffen of leasen via een leasemaatschappij.
De waarde van de fiets en kosten voor onderhoud, reparatie, verzekeringen en het opladen van elektrische fietsen en speed-pedelecs kun je aftrekken van de winstbelasting. Kies je voor leasen? Dan kun je de leasekosten aftrekken van de winstbelasting. De 7% bijtelling wordt voor zelfstandige ondernemers zelf in rekening gebracht bij de aangifte inkomstenbelasting.